Zupa z ciecierzycy

Ciecierzyca rządzi! Ten mały groszek jest nie tylko skarbnicą witamin, mikroelementów, tłuszczy nienasyconych i błonnika. Z ciecierzycy możemy przygotować hummus, falafele, pasztety, curry, ciasta i ciasteczka oraz.. pyszną rozgrzewającą zupę, która nasyci największy apetyt. Moczymy ciecierzycę przez noc, następnie gotujemy aż do miękkości z odrobiną sody i do dzieła! 🙂

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • marchewka
  • 1 mały słodki ziemniak – batat (1/2 dużego) lub 2 zwykłe ziemniaki
  • 1/2 korzenia selera
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 słoiki/puszki przecieru pomidorowego (passaty)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól himalajska
  • pieprz

 

„Orzeszki” z cieciorki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka
  • sól himalajska
  • chilli

Wykonanie:

Cebulę, batata, selera i marchewkę kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i podsmażamy chwilkę. Następnie wlewamy około dwie szklanki gorącej wody i dodajemy przyprawy, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wlewamy przecier pomidorowy i blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku.

Przygotowanie „groszku”:

Ugotowaną cieciorkę wrzucamy do miski, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól oraz papryki, mieszamy potrząsając miską. Ciecierzycę wysypujemy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na ok 15 min. aż cicierzyca lekko się zabrązowi, uwaga! aby jej nie przypalić!

Krem nakładamy na talerz, posypujemy pieczoną cieciorką oraz posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki.