Zupa z ciecierzycy
Ciecierzyca rządzi! Ten mały groszek jest nie tylko skarbnicą witamin, mikroelementów, tłuszczy nienasyconych i błonnika. Z ciecierzycy możemy przygotować hummus, falafele, pasztety, curry, ciasta i ciasteczka oraz.. pyszną rozgrzewającą zupę, która nasyci największy apetyt. Moczymy ciecierzycę przez noc, następnie gotujemy aż do miękkości z odrobiną sody i do dzieła! 🙂
Składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- marchewka
- 1 mały słodki ziemniak – batat (1/2 dużego) lub 2 zwykłe ziemniaki
- 1/2 korzenia selera
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 słoiki/puszki przecieru pomidorowego (passaty)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól himalajska
- pieprz
„Orzeszki” z cieciorki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- papryka słodka
- sól himalajska
- chilli
Wykonanie:
Cebulę, batata, selera i marchewkę kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i podsmażamy chwilkę. Następnie wlewamy około dwie szklanki gorącej wody i dodajemy przyprawy, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wlewamy przecier pomidorowy i blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku.
Przygotowanie „groszku”:
Ugotowaną cieciorkę wrzucamy do miski, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól oraz papryki, mieszamy potrząsając miską. Ciecierzycę wysypujemy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na ok 15 min. aż cicierzyca lekko się zabrązowi, uwaga! aby jej nie przypalić!
Krem nakładamy na talerz, posypujemy pieczoną cieciorką oraz posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki.