Zupa odkwaszająca organizm


Koniec zimy to trudny czas dla naszego organizmu. Tęsknimy za słońcem i czasem spędzanym na świeżym powietrzu, a w diecie brakuje świeżych warzyw i owoców. Zimą często spożywamy większe ilości mięsa, nabiału i produktów mącznych niż latem, co może skutkować zakwaszeniem organizmu i w konsekwencji złym samopoczuciem i brakiem energii. Przygotowałam dla Was przepis na odkwaszającą wersję zupy pomidorowej, w której wykorzystacie dostępne o tej porze roku warzywa i przyprawy.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 mały lub 1/2 dużego selera
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • po szczypcie kurkumy, pieprzu, bazylii i lubczyku
  • 2-3 szklanki passaty pomidorowej

Wykonanie:

Kaszę jaglaną podprażyć, przepłukać, zalać litrem wody i gotować dodając 1/2 łyżeczki kminku.  Dodać pora pokrojonego w talarki, posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku.

Dodać liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.

Dodać: szczyptę kurkumy, pieprzu, bazylii, lubczyku. Gotować. Kiedy por zacznie się rozpadać, a kasza jest miękka dodać starty korzeń pietruszki, marchwi i pół utartego korzenia selera, dosolić do smaku. Gotować aż warzywa będą lekko miękkie, ale nie rozgotowane.

Podawać ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem.