Zupa odkwaszająca, oczyszczająca i lecząca wątrobe

Po długiej zimie, podczas której królowały w naszej kuchni raczej ciężkie potrawy i warzywa korzeniowe czas na oczyszczenie i odkwaszenie organizmu. Z pomocą nadciąga cała armia wiosennych warzyw: buraczki z botwiną, rzodkiewki wraz z liśćmi, młody por wraz z marchewką i pietruszką. Całość uzupełnia niezawodna przez cały rok – kasza jaglana 🙂

warzywka2

Składniki:

1 1/2 pęczka rzodkiewek z liśćmi
1 duży pęczek botwinki z buraczkami
1 pęczek młodej pietruszki z natką
1 pęczek młodej marchewki
kilka różyczek młodego kalafiora
1/2 młodego pora
1/2 młodej kapusty lub kilka liści jarmużu
2-3 ząbki czosnku
około 3-4 litry wody
3/4 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki oliwy z oliwek

zupa odkwaszajaca2

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Buraczki, rzodkiewki i pietruszki razem z nacią.  Wrzucamy pokrojone warzywa i zieleninę do garnka. Zalewamy wodą i dolewamy oliwę. Gotujemy około 15 minut a potem dodajemy kaszę jaglaną. Wszystko gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Na koniec dodajemy świeży koper.