Zupa krem z pieczonej dyni
Krem z pieczonej dyni, to jedna z moich ulubionych zup. I też doskonały sposób na wprowadzenie do naszego menu dyni – warzywa bogatego w beta karoten, potas, wapń, cynk i witaminy z grupy B. Zupa z pieczonej dyni ma zupełnie inny smak niż ta z dyni po prostu ugotowanej, spróbujcie sami!
Składniki:
500 g dyni ze skórką (bez miąższu)
cebula
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
sól himalajska, pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
papryka słodka
pestki dyni
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Dynię kroimy w plastry, układamy w formie wysmarowanej oliwą, każdy plaster smarujemy dodatkowo oliwą i posypujemy ziołami i solą. Pieczemy aż będą miękkie (ok. 30 min.).
W garnku podsmażamy na oliwie cebulę z czosnkiem, dodajemy upieczone plastry dyni pokrojone w kostkę, całość blendujemy dolewając wodę, by uzyskać konsystencję kremu. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Pestki dyni prażymy chwilkę na suchej patelni. Krem z dyni podajemy posypany pestkami i słodką papryką.