Zupa krem grzybowa

Jedną z moich ulubionych zup jest krem z borowików, gęsty, kremowy, pikantny… Długo szukałam pomysłu jak uzyskać idealną konsystencję bez zagęszczania zupy mąką pszenną i śmietaną. Jak zawsze sprawę rozwiązała niezastąpiona kasza jaglana 🙂

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • ok 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska, pieprz
  • masło klarowane lub olej kokosowy

Wykonanie:

Cebulę i pieczarki kroimy, wrzucamy do garnka razem z suszonymi grzybami  (dobrze jest wcześniej je namoczyć) i dusimy na oleju lub maśle aż zmiękną. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wlewamy 1 l wody i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.

Dodajemy kaszę jaglaną, zupę studzimy, wyławiamy liście laurowe i miksujemy na gęsty krem, ewentualnie dodając więcej wody. Doprawiamy do smaku, można posypać ziarenkami czarnuszki.