Zielony makaron
Pomysł na obiad w 15 minut! Makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą, który jest moim ostatnim odkryciem, nie dość, że bezglutenowy to jeszcze nie wymaga gotowania 🙂 Do tego prosty sos z bakłażanem i jarmużem, a całość smaku dopełnia …masło orzechowe! Polecam nie omijać tego dodatku, bo to w nim tkwi sekret smaku 🙂
Składniki (na 2-3 osoby):
opakowanie makarony ryżowego z tapioką i zieloną herbatą „House of Asia” – dostępny na półkach z azjatycką żywnością
mały bakłażan
kilka liści jarmużu
1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z olejem
cebula
ząbek czosnku
2-3 łyżki (lub więcej!) masła orzechowego (min. 90% orzechów)
Wykonanie:
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Bakłażana, jarmuż, cebulę i suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Na patelnie wlewamy olej z suszonych pomidorów, wrzucamy pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy na małym ogniu aż bakłażan będzie miękki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron nakładamy na talerze, a na nim układamy gorący sos, na wierzch kładziemy sporą łyżkę masła orzechowego. Gotowe!