Zielona sałatka

Pyszna sałatka, która jest prawdziwą skarbnicą chlorofilu, witamin i antyoksydantów. Doskonale oczyszcza, odświeża i alkalizuje nasz organizm.

Składniki:

ulubiona sałata (polecam sałatę rzymską!) lub mieszanka sałat
1 duże dojrzałe awokado
oliwki zielone (ok 1/2 małego słoika)
kilka rzodkiewek lub biała rzodkiew lub czarna rzepa
1 średni ogórek
2 łodygi selera naciowego
garść pestek dyni i słonecznika
można dodać jeszcze: małą cebulę, brokuł gotowany na parze

Sos:

łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
oliwa z oliwek (lub inna nierafinowana)
sok z cytryny lub łyżka octu jabłkowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz

​Wykonanie:

Sałatę rwiemy na części, awokado i ogórka obieramy, kroimy na kawałki, dodajemy pozostałe składniki. Do miseczka dajemy musztardę, miód i bardzo powoli dolewamy oliwę, a następnie ocet lub sok z cytryny oraz przyprawy, intensywnie mieszając aż do powstania gładkiego sosu.
Sałatkę polewamy sosem i posypujemy uprażonymi na patelni pestkami dyni i słonecznika.