Wegańskie leczo

Kocham lato, m. in. za to, że właśnie teraz, tak jak w żadnym innym czasie, mogę jeść 100% lokalnie i sezonowo 🙂 Cukinia, pomidory, papryka, cebula, które jeszcze godzinę temu rosły na grządkach, są już w mojej kuchni gotowe na aromatyczne leczo! Jeśli chcemy urozmaicić nasze danie, zaprośmy do garnka bakłażana 🙂

Składniki:

  • cukinia
  • bakłażan (opcjonalnie)
  • 2 papryki
  • ok 6 pomidorów
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia i natka pietruszki
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól himalajska, pieprz

Wykonanie:

Cebulę siekamy, wrzucamy do garna z grubym dnem i podduszamy na oliwie. Paprykę, bakłażana i cukinie kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i dusimy aż warzywa lekko zmiękną, wtedy dorzucamy skrojone pomidory, ząbek czosnku, szczyptę ziół prowansalskich i sól. Całość gotujemy ok 15 min. Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii i pieprz, mieszamy i podajemy gorące. Na talerzu dekorujemy świeżą natką pietruszki.