Wegańskie kotlety kresowe
Dziś tradycyjna Polska kuchnia kresowa w wydaniu wegańskim. Lubicie takie smaki? Ja bardzo!
Kotlety są proste w przygotowaniu, a naprawdę zaskakują smakiem. Możemy podać je wraz z kiszoną kapustą i ogórkami, buraczkami lub ulubioną surówką.
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- ząbek czosnku
- kostka tofu naturalnego (180-200 g)
- 100 g kaszy gryczanej
- około 1 szklanki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- olej kokosowy bezzapachowy
Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na większe kawałki i gotujemy razem w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na złoto na oleju. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanych warzyw wrzucamy rozdrobnione w dłoniach tofu i tłuczemy przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Dodajemy cebulkę z czosnkiem, ugotowaną kaszę, przyprawy i 3 łyżki mąki owsianej. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Łyżką formujemy kotlety, obtaczamy w mące, spłaszczamy dłonią i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.