Wegańskie kotlety kresowe


Dziś tradycyjna Polska kuchnia kresowa w wydaniu wegańskim. Lubicie takie smaki? Ja bardzo!

Kotlety są proste w przygotowaniu, a naprawdę zaskakują smakiem. Możemy podać je wraz z kiszoną kapustą i ogórkami, buraczkami lub ulubioną surówką.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kostka tofu naturalnego (180-200 g)
  • 100 g kaszy gryczanej
  • około 1 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej kokosowy bezzapachowy

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na większe kawałki i gotujemy razem w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na złoto na oleju. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Do ugotowanych warzyw wrzucamy rozdrobnione w dłoniach tofu i tłuczemy przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Dodajemy cebulkę z czosnkiem, ugotowaną kaszę, przyprawy i 3 łyżki mąki owsianej. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Łyżką formujemy kotlety, obtaczamy w mące, spłaszczamy dłonią i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.