Wegańskie babeczki z kremem jaglanym

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż! Myślimy jakie pyszności przygotować na świąteczny stół i jak udekorować dom na ten wyjątkowy czas.

A ja mam dla Was przepis na wegańskie babeczki wypełnione kremem jaglanym. Przygotowując takie zdrowe słodycze nie tylko zadbacie o pyszny i piękny poczęstunek, ale także o zdrowie swoje i bliskich. Tak, Święta nie muszą być czasem wyrzeczeń czy wyrzutów sumienia! Sięgając po zdrowe zamienniki cukru i białej mąki, wyczarujemy pełnowartościową i smaczną przekąskę. Do dzieła! 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej bezglutenowej

Krem:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego waniliowego lub dodatkowo laska wanilii do gotowania kaszy
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (ksylitol trzymany w słoiczku z laską wanilii)
  • granat do dekoracji

Wykonanie:

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną odsączamy i miksujemy blenderem ręcznym wraz z olejem kokosowym. Dodajemy mąkę i ugniatamy kruche ciasto, które chłodzimy w lodówce. Foremki na babeczki wykłady ciastem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy krem. Kasze jaglaną prażymy chwilkę w suchym garnku, a następnie płuczemy. Do garnka z kasze wlewamy mleko, gotujemy aż kasza wchłonie mleko i lekko się rozgotuje. Do kaszy dodajemy banana, olej i cukier, całość dokładnie blendujemy na gładki krem, sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki. Babeczki wypełniamy kremem i dekorujemy owocem granatu.