Wegańska frittata z wędzonym tofu

 

Tradycyjna włoska lub hiszpańska frittata to masa jajeczna zapiekanka z ziemniakami i warzywami, mięsem czy serem. W wersji wegańskiej jajka zastąpiłam aromatycznym wędzonym tofu. Tofu, czyli „ser” sojowy dostarcza nam komplet aminokwasów egzogennych, łatwo przyswajalnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tofu zawiera około 80% tłuszczu roślinnego, który zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych. Jest także  doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i soli mineralnych:

Składniki:

6-7 średnich ziemniaków
kostka tofu wędzonego PolSoja
cebula
2 ząbki czosnku
słoik lub puszka pomidorów
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól himalajska, pieprz
szczypta papryki ostrej

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w skórce. Gdy ostygną skórke zdejmujemy, a ziemniaki kroimy w grube plastry. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy rozkruszone w dłoniach tofu, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ziemniaki i pomidory, całość podsmażamy jeszcze ok 10 min. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.