Warzywne frytki

Aromatyczne warzywa korzeniowe pieczone z zio艂ami, czyli 100% zdrowa wersja frytek 馃檪

Sk艂adniki:

1 batat (s艂odki ziemniak)
1 du偶a marchew
1 du偶y seler
1 du偶a pietruszka
ma艂a g艂贸wka czosnku
cebula
kilka 艂y偶ek oliwy lub oleju nierafinowanego
s贸l himalajska r贸偶owa
przyprawy: zio艂a prowansalskie, tymianek, papryka s艂odka, papryka chilli, kurkuma lub mieszanka zi贸艂

frytki_warzywne2

Wykonanie:

Warzywa myjemy i obieramy, a nast臋pnie kroimy w s艂upki (tak jak frytki). Wrzucamy do du偶ej miski, wlewamy oliw臋 i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Warzywa wysypujemy na du偶膮 blach臋 do pieczenia i wk艂adamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 – 30 min. a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie.

Uwaga: czosnek i cebul臋 dodajemy do reszty warzyw w po艂owie pieczenia.