Waniliowy sernik jaglany

Czy wiecie, że pewne produkty roślinne w połączeniu z sokiem z cytryny imitują smak białego sera? Obok tofu i orzechów nerkowca, serowy smak może mieć także kasza jaglana! Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla wszystkich osób, które unikają nabiału, ale nie chcą rezygnować z tego tradycyjnego ciasta, ale także dla wszystkich wielbicieli kaszy jaglanej i zdrowych wypieków.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • około 2 szklanki mleka roślinnego np. ryżowe waniliowe
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (najlepiej powyżej 80% tłuszczu) trzymanego w lodówce około 12 godz.
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (o jak najprostszym składzie)
  • 1 cytryna „bio” (sok i skórka)
  • 1 puszka lub duży słoik brzoskwiń lub innych owoców: śliwek, fig, gruszek itp.

Wykonanie:      

Kaszę prażymy w suchym garnku, następnie płuczemy pod wodą. Wlewamy mleko roślinne i gotujemy do miękkości (kasza może być lekko rozgotowana).

Mleko kokosowe wyjmujemy z lodówki, po otwarciu puszki łyżką wybieramy tylko stałą część. Pozostałą wodę możemy wykorzystać np. do koktajlu.

Do ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy stałą część mleka kokosowego, tofu, ksylitol zmielony w młynku elektrycznym, budyń, 2 połówki brzoskwiń oraz sok i skórkę z cytryny. Całość miksujemy na gładki krem blenderem kielichowym. Masę wlewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce odsączone z zalewy. Pieczemy w 180 stopniach około 45 min – 1 godz. Po wystudzeniu ciasto możemy polać roztopioną razem z olejem kokosowym czekoladą gorzką (min. 70 % kakao). Ciasto najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, aż dobrze stężeje.

jagielnik_waniliowy