Truskawkowy serek jaglany


Przepis dla miłośników kaszy jaglanej i truskawek 🙂 I dla tych, którzy na diecie roślinnej lub eliminacyjnej tęsknią za smakiem białego sera. Ten krem z kaszy jaglanej w smaku bardzo przypomina „kupne” owocowe serki, a w przeciwieństwie do nich, ma doskonały skład 🙂

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • około 2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • truskawki świeże lub mrożone
  • dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

Wykonanie:

Kaszę jaglaną prażymy chwilkę w suchym garnku. Następnie płuczemy pod wodą. Wlewamy mleko roślinne lub wodę, dodajemy sól i gotujemy do miękkości aż zupełnie wchłonie płyn, w razie potrzeby dolewamy więcej mleka/wody.

Do ugotowanej kaszy dodajemy truskawki, banana i olej. Całość dokładnie blendujemy. Przekładamy do miski i dekorujemy owocami lub bakaliami.