Trufle orzechowo – śliwkowe

Mała kuleczka pełna intensywnych smaków, taka właśnie jest trufla, która powstała z naturalnych składników takie jak suszone owoce i orzechy. Naturalnie słodka i czekoladowa, dla smakoszy z odrobiną rumu 🙂 Uwielbiam takie słodycze!

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu ciemnego (spadziowy lub gryczany)
  • łyżka kakao
  • łyżeczka lub łyżka karobu
  • łyżka rumu

Wykonanie:

Śliwki płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy około 1/2 – 1 godziny, aby zmiękły. Orzechy siekamy drobno. Gdy śliwki są już miękkie blendujemy je, pozostawiając nie małe kawałki. Do śliwek dodajemy orzechy włoskie, rum, miód i kakao lub karob (w przypadku, gdy używamy karob, dodajemy mniej miodu). Całość mieszamy i formujemy trufle, które obtaczamy w kakao (i karobie), możemy tez oblać czekoladą. Do środka trufli możemy włożyć kawałek śliwki. Chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).