Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem
Sałatka, która najpierw podbiła moje serce, a potem zachwyciła moich znajomych. Jej zaletą są składniki, tanie i dostępne przez cały rok. Buraki – warzywa o właściwościach leczących oraz królowa kasz – jaglana, to duet doskonały dla naszego zdrowia! Do jej przygotowania często wykorzystuję ugotowaną kasze jaglana, która została np. ze śniadania 🙂
Składniki:
- szklanka ugotowanej na wodzie kaszy jaglanej
- 1 burak
- ogórek
- pół słoika pomidorów suszonych (w oleju z ziołami)
- garść pestek dyni i słonecznika
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól himalajska, pieprz
- kiminek mielony lub kumin (kmin rzymski)
Wykonanie:
Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę, dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, buraka startego na tarce o dużych oczkach, pomidory pokrojone w paseczki wraz z olejem, podprażone na patelni pestki oraz przyprawy. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.