Szarlotka jaglana z orzechami
Kto nie lubi szarlotki? Wydaje mi się, że jest to jedno z najbardziej popularnych ciast. Na kruchym cieście, jako strudel, na drożdżowym, z kruszonką, z rodzynkami i cynamonem.. Moja propozycja to szarlotka na jaglanym spodzie, bez glutenu i bez cukru. Za to z dodatkiem orzechów, które są prawdziwą skarbnicą zdrowych tłuszczy i minerałów takich jak: magnez, cynk, selen, żelazo, wapń czy potas. Polecam!
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżeczki masła klarowanego
- szczypta soli
- dojrzały banan
- kilka jabłek
- dżem, u mnie figowy
- cynamon
- orzechy: włoskie, laskowe i brazylijskie
Wykonanie:
Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy masło oraz sól i gotujemy do miękkości. Do gorącej kaszy dodajemy banana i blendujemy na gładko.
Masą jaglaną wykładamy dno małej tortownicy, na wierzchu układamy plasterki jabłek, smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 st. a ciasto posypujemy posiekanymi orzechami, pieczemy jeszcze około 10 – 15 min. aż orzechy się zarumienią, ale nie przypalą.