Szarlotka jaglana z orzechami

Kto nie lubi szarlotki? Wydaje mi się, że jest to jedno z najbardziej popularnych ciast. Na kruchym cieście, jako strudel, na drożdżowym, z kruszonką, z rodzynkami i cynamonem.. Moja propozycja to szarlotka na jaglanym spodzie, bez glutenu i bez cukru. Za to z dodatkiem orzechów, które są prawdziwą skarbnicą zdrowych tłuszczy i minerałów takich jak: magnez, cynk, selen, żelazo, wapń czy potas. Polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 łyżeczki masła klarowanego
  • szczypta soli
  • dojrzały banan
  • kilka jabłek
  • dżem, u mnie figowy
  • cynamon
  • orzechy: włoskie, laskowe i brazylijskie

Wykonanie:

Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy masło oraz sól i gotujemy do miękkości. Do gorącej kaszy dodajemy banana i blendujemy na gładko.

Masą jaglaną wykładamy dno małej tortownicy, na wierzchu układamy plasterki jabłek, smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 st. a ciasto posypujemy posiekanymi orzechami, pieczemy jeszcze około 10 – 15 min. aż orzechy się zarumienią, ale nie przypalą.