Szarlotka orkiszowa bez cukru

Co zrobić kiedy bliska Ci osoba przynosi z ogrodu koszyk jabłek i gruszek? 🙂 Upiec najprostszą i najzdrowszą szarlotkę na świecie! Bez cukru, nabiału i mąki pszennej, a słodkiej i pachnącej tak jak powinny pachnieć długie jesienne wieczory, jabłkami, cynamonem i miłością <3

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej (lub zmiksowanych płatków owsianych)
  • 1 łyżka świeżo zmielonego złotego lnu (siemie lniane)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 150 g daktyli
  • ekstrakt z wanilii
  • cynamon
  • 1,5 kg jabłek (opcjonalnie jabłka i gruszki)

 

Wykonanie:

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie na 1-2 godziny. Gdy będą już miękkie miksujemy je (używamy blendera ręcznego) wraz z olejem kokosowym na pastę. Dodajemy mąkę, len i ekstrakt z wanili, mieszamy do uzyskania ciasta, możemy pomóc sobie dłonią wyrabiając ciasto. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy dno i brzegi ciastem, zostawiając ok 1/3 objętości ciasta na wierzch. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. i pieczemy 15 min.

Jabłka (i gruszki, jesli także ich użyjemy) dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Dusimy przez kilka minut z odrobiną wodą, aby delikatnie zmiękły. Mieszamy z cynamonem, a następnie wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu kruszymy w dłoniach pozostałe ciasto, tak aby pokryć jabłka. Całość pieczemy jeszcze przez ok 20 min. az delikatnie się zarumieni. Kroimy po wystudzeniu.