„Sernik” z nerkowców z truskawkami
Cudowny, kremowy „sernik” bez sera (surowy, wegański i bezglutenowy). Bazą są tutaj orzechy nerkowca – źródło selenu, cynku, potasu, fosforu i magnezu, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nerkowce pomagają w zapobieganiu nadciśnienia, chorób serca, rozwojowi cukrzycy typu 2, a także w pozbyciu się zbędnych kilogramów.
Składniki:
Spód:
200 g rodzynek
200 g słonecznika
2 łyżki nasion chia
Masa:
250 g nerkowców
100 g daktyli
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
1 cytryna „bio”
truskawki
czekolada gorzka 70% kakao
Wykonanie:
Spód:
Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie, odcedzamy, wrzucamy do blendera i mielimy wraz ze słonecznikiem, dodajemy chia i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy masą słonecznikowo-rodzynkową.
Masa:
Nerkowce namaczamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, w której się moczyły i wrzucamy je do blendera kielichowego. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie ok 1 godz. Odcedzamy z wody i dodajemy do nerkowców. Do blendera wlewamy sok oraz skórkę z cytryny, dodajemy olej kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Krem wykładamy na spód, na wierzchu układamy truskawki i polewamy roztopioną czekoladą. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.