„Sernik” z nerkowców z truskawkami

Cudowny, kremowy „sernik” bez sera (surowy, wegański i bezglutenowy). Bazą są tutaj orzechy nerkowca – źródło selenu, cynku, potasu, fosforu i magnezu, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nerkowce pomagają w zapobieganiu nadciśnienia, chorób serca, rozwojowi cukrzycy typu 2, a także w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Składniki:

Spód:

200 g rodzynek

200 g słonecznika

2 łyżki nasion chia

Masa:

250 g nerkowców

100 g daktyli

3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

1 cytryna „bio”

truskawki

czekolada gorzka 70% kakao

Wykonanie:

Spód:

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie, odcedzamy, wrzucamy do blendera i mielimy wraz ze słonecznikiem, dodajemy chia i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy masą słonecznikowo-rodzynkową.

Masa:

Nerkowce namaczamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, w której się moczyły i wrzucamy je do blendera kielichowego. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie ok 1 godz. Odcedzamy z wody i dodajemy do nerkowców. Do blendera wlewamy sok oraz skórkę z cytryny, dodajemy olej kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gęstej, gładkiej masy.  Krem wykładamy na spód, na wierzchu układamy truskawki  i polewamy roztopioną czekoladą. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.