Sernik z nerkowców na ciasteczkowym spodzie

Składniki:

Spód:

  • 250 g ciasteczek owsianych
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego nierafinowanego

Masa:

  • 250 g nerkowców
  • 100 g daktyli
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 cytryna „bio”
  • czekolada gorzka min. 70 % kakao

Wykonanie:

Spód:

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Masło lub olej roztapiamy i mieszamy z miazgą z ciasteczek. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy.

Masa:

Nerkowce namaczamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, w której się moczyły i wrzucamy je do blendera kielichowego. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie około 1 godz. Odcedzamy z wody i dodajemy do nerkowców razem z sokiem i skórką z cytryny oraz olejem kokosowym. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gęstej, gładkiej masy.  Krem wykładamy na spód. Ciasto polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy bakaliami.