Sernik jaglany z owocami na zimno


Czy Wy też nie wyobrażacie sobie lata bez ciasta z galaretką i owocami? 🙂 Moja propozycja to sernik jaglany na zimno z „agaretką”, czyli galaretką z roślinnej żelatyny – agaru. W przepisie użyłam brzoskwiń, ale zamiennie można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, truskawki, borówki.

Składniki:

spód:
• szklanka daktyli
• szklanka wiórek kokosowych
• łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
• łyżka kakao
• łyżka karobu

masa:
• szklanka suchej kaszy jaglanej
• 2 szklanki mleka roślinnego waniliowego lub zwykłego roślinnego + laska wanilii
• 400 ml mleka kokosowego trzymanego min. 24 godz. w lodówce – tylko stała część!
• 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
• 1/2 szklanki ksylitolu (lub mniej lub więcej)
• sok z 1/2 cytryny

wierzch:
• 2 łyżeczki agaru (agar agar – roślinna „żelatyna”)
• 2 szklanki soku jabłkowo – brzoskwiniowego (lub innego tłoczonego)
• 6 brzoskwiń

Wykonanie:
Daktyle moczymy około 1/2 godz. w gorącej wodzie.
Kaszę jaglaną podprażamy w suchym garnku i płuczemy pod wodą. Wlewamy mleko i gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dolewając mleko. Kasza ma być ugotowana „na klejąco”.
Daktyle odsączamy, wrzucamy do blendera wraz z olejem, karobem i kakao. Blendujemy. Na koniec dodajemy podprażone na patelni wiórki kokosowe i mieszamy. Konsystencja ma przypominać surowe kruche ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wyklejamy dno i boki masą. Wstawiamy do lodówki.
Do ciepłej kaszy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy, próbujemy czy krem jest odpowiednio słodki. Na spód wykładamy krem, a na nim układamy ćwiartki obranych ze skórki brzoskwiń.
Przygotowujemy galaretkę z agaru i soku. Odlewamy około 1/2 szklanki soku, rozpuszczamy w nim agar. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony agar i mieszamy gotując ok. 30 sekund.
Na wierzch ciasta wylewamy agaretkę. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.