Sernik jaglany „figa z makiem”

To moje odkrycie na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia! Jak połączyć wielbicieli serownika i makowca? I zrobić to bez użycia glutenu, cukru i nabiału? Przekonajcie się sami czy mi się udało 🙂

Składniki:

Spód:

  • szklanka fig
  • 1/2 szklanki migdałów tartych

Masa jaglana:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka dowolnego mleka roślinnego (sojowe, ryżowe)
  • kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 1 cytryna „bio”
  • 6 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Masa makowa:

  • szklanka daktyli
  • szklanka suchego maku
  • tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Przygotowujemy spód: figi moczymy godzinę w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną odsączamy je i miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy migdały i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i chłodzimy w lodówce.

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku roślinnym. Konsystencja kaszy ma być klejąca, lekko rozgotowana. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokruszone w dłoniach tofu, sok i skórkę z cytryny, cukier i olej kokosowy. Całość dokładnie blendujemy na gładki krem, który wykładamy na przygotowany wcześniej spód.

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie około godziny. Odsączamy je, blendujemy na gładka masę
i mieszamy z makiem. Wykładamy na krem jaglany. Na wierzch kładziemy roztopioną wraz z olejem kokosowym czekoladę i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.