Sałatka z komosy ryżowej z kiełkami
Jak Święta, to wiadomo, na stole obowiązkową pojawią się sałatki 🙂 Przygotowując je skorzystajmy z bogactwa pierwszych wiosennych nowalijek, czyli kiełków.
Kiełki są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Rosnący kiełek, który za chwilę przemieni się w dorodną roślinę i wyda owoce, wyciąga z ziarna wszelkiego rodzaju witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, enzymy, białka oraz łatwo przyswajalne węglowodany.
Kiełki możemy uprawiać w domu na parapecie okiennym.
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- awokado
- pomidor
- 1-2 łodygi selera naciowego
- łyżka oliwy z oliwek
- sól himalajska różowa
- pieprz
- natka pietruszki lub koperek
- spora garść kiełków, np. rzeżuchy, rzodkiewki, brokułu i lucerny
- opcjonalnie: możemy dodać smażone na oleju kokosowym kawałki piersi z kurczaka
Wykonanie:
Komosę ryżową gotujemy w wodzie ze szczyptą soli himalajskiej. Awokado oraz pomidora obieramy i kroimy w kostkę. Selera kroimy na małe kawałki. Do miski wrzucamy wystudzoną komosę, dodajemy warzywa. Wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy i dekorujemy sporą ilością kiełków.