Pudding z komosy ryżowej (quinoa)
Komosa ryżowa to jedno z moich ulubionych zbóż, a dokładnie pseudozbóż, ponieważ ziarna komosy są owocami. Jest ona źródłem wysokiej jakości białka roślinnego oraz błonnika, nie zawiera glutenu. Zainspirowana przepisem Weganona przygotowałam komosę w wersji na słodko, w postaci pysznego puddingu.
Składniki:
- 1/3 szklanki komosy ryżowej
- mleko kokosowe (puszka 400 ml)
- łyżka tapioki w proszku (mąka) lub mąki ziemniaczanej
- pomarańcza „bio”
- truskawki mrożone
- ksylitol do smaku
- 2 łyżki karobu
Wykonanie:
Komosę ryżową płuczemy na sicie gorącą wodą. Następnie wrzucamy do garnka, wlewamy część mleka kokosowego i gotujemy około 20 minut. W pozostałym mleku mieszamy tapiokę lub mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do ugotowanej komosy i całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodajemy karob oraz skórkę i trochę soku z pomarańczy. Słodzimy ksylitolem do smaku.
Truskawki rozmrażamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe blendujemy z ksylitolem. Pudding nakładamy do miski, dodajemy mus z truskawek, dekorujemy truskawkami i skórką pomarańczy.