Ptasie mleczko (wegańskie)

Czy też tak macie, że gdy chcecie zrobić coś dla kogoś, to jesteście w stanie pokonać wszystkie przeszkody? 🙂 Moje pierwsze w życiu ptasie mleczko chciałam zrobić dla Przyjaciółki. Oczywiście miało być bez mleka, cukru, żelatyny i glutenu. Udało się! Ptasie mleczko z mleka kokosowego i agaru jest bardzo delikatne, naprawdę rozpływa się w ustach . Usłyszałam nawet taki komplement: wiesz, ja nie lubię ptasiego mleczka, a to mi nawet smakuje 🙂

Uczciwie ostrzegam, że czeka Was trochę pracy, ale.. wkrótce Walentynki 🙂 a gdy robimy coś z miłości, na pewno się uda!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego
  • 2 puszki mleka kokosowego (min. 82 % tłuszczu)
  • 2 i 1/2 płaskiej łyżki agar agar (roślinna żelatyna)
  • Około 1/2 szklanki ksylitolu
  • laska wanilii
  • 200 g czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
  • łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

Mleko kokosowe umieszczamy w lodówce na 12 godzin lub dłużej. Gdy mleko kokosowe porządnie się schłodzi, po otwarciu puszki wyjmujemy tylko twardą część, pozostawiając wodę kokosową. Stałą część mleka kokosowego wkładamy do garnka, wlewamy mleko ryżowe i dodajemy zmielony w młynku elektrycznym ksylitol oraz rozcięte laski wanilii. Całość podgrzewamy aż do zagotowania. Wyjmujemy laski wanilii, wydrążamy je i nasionka wrzucamy do mleka.

Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy agar intensywnie mieszając aż do rozpuszczenia. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorącą masę od razu przelewamy do formy (ja użyłam silikonowej), tak aby uzyskać wysokość około 1 – 1,5 cm. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na 2-3 godz.

Po wyjęciu z lodówki kroimy na prostokąty wielkości ptasiego mleczka. Każdą kostkę oblewamy w roztopionej czekoladzie z dodatkiem łyżki oleju kokosowego. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Ptasie mleczko przechowujemy w lodówce.