PRZEWLEKŁY STAN ZAPALNY W ORGANIZMIE

Stan zapalny może być ostry lub przewlekły. O ile stan ostry trwa kilka dni i jest naturalną reakcja układu odpornościowego na zakażenia, skaleczenie, nagły stres, reakcje chemiczną czy alergiczną, a objawami jest gorączka, puchnięcie, pieczenie, swędzenie czy ból, to stan przewlekły jest oznaką braku równowagi systemu odpornościowego organizmu. O stanie zapalnym w organizmie zwykle dowiadujemy się, gdy wyniki badań wykazują podwyższone OB. Objawy chronicznego zapalenia w organizmie to bóle i opuchlizna mięśni lub stawów, zaparcia, biegunki, (zespół jelita drażliwego), częste infekcje, suche oczy, niestrawność, choroby skóry, zatrzymanie wagi.

Trwający latami chroniczny stan zapalny jest często lekceważony lub maskowany lekami przeciwbólowymi czy rozkurczowymi.

Główną przyczyna powstania przewlekłego stanu zapalnego jest sposób odżywiania, czyli dieta. Czynnikami sprzyjającymi są także: stres, brak aktywności fizycznej, zbyt mała ilość snu, zanieczyszczenie organizmu (toksyny), predyspozycje genetyczne.

Długotrwałe stany zapalne w obrębie niektórych narządów mogą prowadzić do powstawania: chorób autoimmunologicznych (Hashimoto, cukrzyca typu 1, zapalenie jelita grubego), chorób układu nerwowego i układu krążenia oraz nowotworów.

Jeśli chcemy przywrócić organizm do równowagi należy stosować dietę przeciwzapalną, która polega na spożywaniu produktów o działaniu przeciwzapalnym i unikaniu tych, które stan zapalny powodują, a także uzupełnieniu niedoborów poprzez suplementacje. Warto wykonać test na nietolerancje pokarmowe oraz celiakie, by dowiedzieć się jakie produkty należy odstawić w pierwszej kolejności (najczęściej jest to gluten i nabiał).

SUPLEMENTACJA
Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dziennej dawki minerałów i oligoelementów (niektórych pierwiastków śladowych) jest spożywanie świeżych produktów – przede wszystkim świeżych warzyw i owoców. Możesz także stosować „koktajl” suplementów diety o działaniu przeciwutleniającym:
• witamina C, od 100 do 200 mg dziennie (200 mg, jeśli jesz mało warzyw i owoców) w dawkach dzielonych,
• witamina E, od 50 do 100 j.m. połączenia różnych tokoferoli (d-alfa-tokoferolu oraz innych tokoferoli) lub przynajmniej 40 mg naturalnych tokoferoli oraz tokotrienoli,
• witaminy z grupy B
• witamina D
• selen, od 50 do 100 mikrogramów organicznego selenu,
• cynk
• naturalne karotenoidy: od 10 do 30 mg dziennie,
• koenzym Q10 (ubichinon): od 60 do 100 mg dziennie,
• kwas alfa-liponowy (ALA): od 100 do 400 mg dziennie.
• Imbir (świeży i mielony)
• Kurkuma
• Omega 3
• Probiotyki – SCD Probiotics ( oraz spożywanie naturalnie sfermentowanego jedzenia jak kapusta kiszona czy kefir)
Preparaty te nie powinny zawierać żelaza, miedzi, manganu oraz witaminy A pod postacią retinolu. Jeżeli jesteś mieszkańcem północnej półkuli, to w okresie pomiędzy listopadem a marcem zażywaj koniecznie suplementy witaminy D (około 1500 j.m. witaminy D3 dziennie). Najlepiej zmierz stężenie witaminy D we krwi jesienią, aby lekarz mógł zalecić Ci odpowiednie dawki. Suplementy zażywaj podczas głównego posiłku.
Jeżeli przynajmniej dwa razy w tygodniu nie jadasz tłustych ryb, zażywaj olej rybi w płynie lub kapsułkach (1 g produktu zawierającego EPA lub DHA dziennie). Postaraj się kupować produkty niezawierające metali ciężkich i innych zanieczyszczeń. Porozmawiaj z lekarzem o stosowaniu niskich dawek aspiryny, czyli jednej lub dwóch tabletek aspiryny (81 lub 162 mg) dziennie w celu wzmocnienia efektu przeciwzapalnego.

DIETA ZWALCZAJACA STANY ZAPALNE
Twoja dieta musi być zróżnicowana i oparta na świeżych produktach, jeżeli to tylko możliwe. Ogranicz spożycie gotowych posiłków, jedz dużo warzyw i owoców.
1. Węglowodany
Większość węglowodanów powinna być jak najmniej rafinowana i przetworzona oraz mieć jak najniższy indeks glikemiczny. Postaraj się więc jeść jak najmniej produktów przygotowanych z użyciem: mąki pszennej i cukru, tak więc przede wszystkim jak najmniej chleba, gotowych dań i przekąsek (takich jak czipsy).
Jedz jak najwięcej produktów pełnoziarnistych takich jak brązowy ryż czy bulgur, które zawierają nieprzetworzone i grubo zmielone ziarna. Są one znacznie lepsze od wysoko przetworzonych produktów z rafinowanej mąki pszennej (białej mąki, np. mąki tortowej, typ 450), które mają wysoki indeks glikemiczny.
Jedz dużo fasoli, dyni oraz słodkich ziemniaków.
Makaron gotuj al dente i jedz go w niewielkich ilościach.
Unikaj produktów zawierających syrop glukozowy i przemysłową fruktozę.
2. Tłuszcze
Jedz jak najmniej tłuszczy nasyconych, czyli masła, śmietany, tłustego twarogu, kurczaka ze skórą, tłustych mięs i oleju palmowego.
Do przygotowywania potraw używaj przede wszystkim oliwy z oliwek. Jeżeli wolisz oleje o bardziej neutralnym smaku, wykorzystuj olej rzepakowy nierafinowany.
Spożywaj olej lniany oraz świeżo zmielone pestki lnu (siemie lniane)
Unikaj oleju słonecznikowego, kukurydzianego oraz mieszanek olejów roślinnych. Zawierają one dużo spożywanych przez nas nadmiernie kwasów omega-6. Unikaj też wszelkich produktów zawierających częściowo utwardzone oleje roślinne.
Włącz do diety orzechy, w tym orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe oraz wytwarzane z nich oleje i mleka roslinne. Mocz je wcześniej w wodzie (najlepiej na noc)
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w mięsie łososia (szczególnie w świeżym, czerwonym mięsie dzikiego łososia), sardynkach, śledziach, mięsie dorsza czy małych tłustych ryb; można je także znaleźć w jajkach wzbogaconych kwasami omega-3, ziarnach lnu (szczególnie świeżo zmielonych).
3. Białka
Ogranicz spożycie białek zwierzęcych, z wyjątkiem białek dobrej jakości takich jak sery czy jogurty. Jedz dużo białek roślinnych, roślin strączkowych, a szczególnie soi oraz fermentowanych produktów sojowych. Odkryj produkty sojowe i zdecyduj, które z nich Ci smakują.
4. Błonnik
Staraj się jeść 40 g błonnika dziennie. Jedz dużo owoców, szczególnie jagód i borówek, a także warzywa (w tym suszone) i produkty pełnoziarniste.
Gotowe płatki zbożowe mogą być doskonałym źródłem błonnika, ale bardzo dokładnie czytaj informacje na opakowaniu, ponieważ powinieneś jeść tylko te, które zawierają cztery lub pięć gramów błonnika w porcji 30-gramowej.
Jedz warzywa i owoce we wszystkich kolorach, a zwłaszcza jagody, pomidory, pomarańczowe i żółte owoce, a także warzywa o ciemnozielonych liściach.
Jedz kaszę jaglaną, na słodko lub słono, z dodatkiem świeżych i suszonych owoców, orzechów.
Jedz dużo warzyw kapustnych takich jak: rzeżucha, rzodkiewki, brokuły i rozmaite rodzaje kapusty.
Zamiast kawy pij lepiej herbatę, szczególnie herbatę oolong oraz zieloną.
Jeżeli pijesz alkohol, staraj się wybierać czerwone wino.
Jedz gorzką czekoladę (o minimalnej zawartości kakao 70%).
W ciągu dnia pij wodę mineralną, herbatę, herbatki ziołowe.