Placuszki śniadaniowe z owocami

Uwielbiam takie letnie śniadania! Zapach smażonych placuszków roznoszący się po kuchni rano każdego wyciągnie z łóżka 🙂

Szukacie pomysłu na wykorzystania dostępnych latem owoców? Placuszki smakują doskonale z kwaśnymi wiśniami, borówkami czy aromatycznymi poziomkami. Zróbcie swoje ulubione 🙂

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (gluten free)
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli Himalajskiej
  • szczypta cynamonu
  • wybrane owoce: borówki, wiśnie, maliny, truskawki, poziomki
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

W blenderze ręcznym lub kielichowym miksujemy banany wraz z wodą, mąką, solą i cynamonem na gęste ciasto. Owoce myjemy, dodajemy do gotowego ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy ciasto formując małe placuszki. Smażymy z dwóch stron aż się zarumienią. Przed podaniem możemy posypać ksylito-pudrem (zmielony w młynku ksylitol).