Placuszki śniadaniowe z owocami
Uwielbiam takie letnie śniadania! Zapach smażonych placuszków roznoszący się po kuchni rano każdego wyciągnie z łóżka 🙂
Szukacie pomysłu na wykorzystania dostępnych latem owoców? Placuszki smakują doskonale z kwaśnymi wiśniami, borówkami czy aromatycznymi poziomkami. Zróbcie swoje ulubione 🙂
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (gluten free)
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli Himalajskiej
- szczypta cynamonu
- wybrane owoce: borówki, wiśnie, maliny, truskawki, poziomki
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
W blenderze ręcznym lub kielichowym miksujemy banany wraz z wodą, mąką, solą i cynamonem na gęste ciasto. Owoce myjemy, dodajemy do gotowego ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy ciasto formując małe placuszki. Smażymy z dwóch stron aż się zarumienią. Przed podaniem możemy posypać ksylito-pudrem (zmielony w młynku ksylitol).