Placuszki czekoladowe
Mam dla Was pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Bezglutenowe placuszki gryczane idealnie nadają też się na zabranie ze sobą do pracy lub szkoły. W zależności od dodatków, których użyjemy do przygotowania placuszków możemy zrobić je w różnych smakach, u mnie w wersji czekoladowej, podane z konfiturą z czarnej porzeczki lub z domowej roboty masłem orzechowym 🙂
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 dojrzałe banany
- łyżka kakao
- łyżka karobu
Wykonanie:
Kaszę gryczaną niepaloną (białą) namoczyć 200 g w wodzie i zostawić na noc. Na drugi dzień odlać wodę, w której moczyła się kasza, dodać banany, kakao, karob, szczyptę soli i zmiksować na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i smażyć małe placuszki.