Placki ziemniaczne z cukini膮

Moja wega艅ska i bezglutenowa wersja tradycyjnych plack贸w ziemniaczanych 馃檪 Bez m膮ki pszennej i jajek, za to bardziej delikatne dzi臋ki dodatkowi cukini.

Sk艂adniki:

3 ziemniaki

1 ma艂a cukinia

1 du偶a cebula

2 艂y偶ki siemienia lnianego

gar艣膰 pestek s艂onecznika (mog膮 by膰 pra偶one)

s贸l himalajska

pieprz

natka pietruszki

olej kokosowy do sma偶enia

Wykonanie:

Obrane ziemniaki i cukinie (je艣li jest m艂oda nie musimy jej obiera膰, starsz膮 cukinie obieramy i wydr膮偶amy 艣rodek) trzemy na drobnej tarce. Mieszamy i zostawiamy na 15 min. Po tym czasie odciskamy powsta艂y p艂yn. Dodajemy start膮 na tarce cebul臋, 艣wie偶o zmielone siemi臋 lniane, s艂onecznik, posiekan膮 natk臋 pietruszki i doprawiamy sol膮 oraz pieprzem. Mieszamy do uzyskania w miare zwartej konsytencji, w razie potrzeby dodajemy wi臋cej siemienia.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, nak艂adamy 艂y偶k膮 ciasto formuj膮c placuszki, kt贸re sma偶ymy na z艂oty kolor z obydwu stron.

Placki mo偶emy poda膰 same lub np. z sosem grzybowym, serkiem kozim, „serkiem” z nerkowc贸w.