Placki ziemniaczne z cukinią

Moja wegańska i bezglutenowa wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych 🙂 Bez mąki pszennej i jajek, za to bardziej delikatne dzięki dodatkowi cukini.

Składniki:

3 ziemniaki

1 mała cukinia

1 duża cebula

2 łyżki siemienia lnianego

garść pestek słonecznika (mogą być prażone)

sól himalajska

pieprz

natka pietruszki

olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Obrane ziemniaki i cukinie (jeśli jest młoda nie musimy jej obierać, starszą cukinie obieramy i wydrążamy środek) trzemy na drobnej tarce. Mieszamy i zostawiamy na 15 min. Po tym czasie odciskamy powstały płyn. Dodajemy startą na tarce cebulę, świeżo zmielone siemię lniane, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy do uzyskania w miare zwartej konsytencji, w razie potrzeby dodajemy więcej siemienia.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, nakładamy łyżką ciasto formując placuszki, które smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Placki możemy podać same lub np. z sosem grzybowym, serkiem kozim, „serkiem” z nerkowców.