Pizza wegańska, bezglutenowa, bez drożdży
Czy jest ktoś kto nie lubi pizzy? 🙂 Ja sama jestem jej wielbicielką. Jednak od czasu, kiedy odżywiam się świadomie czuję się ciężko po klasycznej pizzy, która jest bombą białej mąki, drożdży i żółtego sera. Wiem, że te produkty działają niekorzystnie na moje samopoczucie, zdrowie i wygląd. Dlatego postanowiłam przygotować pizzę, która będzie pełnowartościowym, a jednocześnie pysznym posiłkiem. I wiecie co? Udało się 🙂 Spróbujecie?
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka mąki owsianej (gluten free lub zwykłej)
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta kurkumy
- woda
Nadzienie:
- sos pomidorowy (najlepiej domowej roboty przecier pomidorowy, ząbek czosnku, sól, przyprawy)
- młoda cukinia ze skórką
- pieczarki
- papryka
- cebula
- pomidory
- suszone pomidory
- świeża bazylia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, przyprawy i oliwę, mieszamy. Powoli wlewamy taką ilość wody, by uzyskać konsystencję ciasta na pizzę. Przez chwilę wyrabiamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników.
Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy oliwą. Ciasto formujemy na kształt koła. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy warzywa:
- cebulę pokrojoną w „piórka”
- krążki papryki
- pieczarki pokrojone w plastry
- pomidory suszone pokrojone w paski
- plastry cukinii
- na wierzchu układamy plastry pomidorów
Warzywa możemy posypać ziołami prowansalskimi, bazylią lub oregano.
Pizzę pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami świeżej bazylii.