Pizza wegańska, bezglutenowa, bez drożdży

Czy jest ktoś kto nie lubi pizzy? 🙂 Ja sama jestem jej wielbicielką. Jednak od czasu, kiedy odżywiam się świadomie czuję się ciężko po klasycznej pizzy, która jest bombą białej mąki, drożdży i żółtego sera. Wiem, że te produkty działają niekorzystnie na moje samopoczucie, zdrowie i wygląd. Dlatego postanowiłam przygotować pizzę, która będzie pełnowartościowym, a jednocześnie pysznym posiłkiem. I wiecie co? Udało się 🙂 Spróbujecie?

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mąki owsianej (gluten free lub zwykłej)
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta kurkumy
  • woda

Nadzienie:

  • sos pomidorowy (najlepiej domowej roboty przecier pomidorowy, ząbek czosnku, sól, przyprawy)
  • młoda cukinia ze skórką
  • pieczarki
  • papryka
  • cebula
  • pomidory
  • suszone pomidory
  • świeża bazylia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, przyprawy i oliwę, mieszamy. Powoli wlewamy taką ilość wody, by uzyskać konsystencję ciasta na pizzę. Przez chwilę wyrabiamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników.

Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy oliwą. Ciasto formujemy na kształt koła. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy warzywa:

  1. cebulę pokrojoną w „piórka”
  2. krążki papryki
  3. pieczarki pokrojone w plastry
  4. pomidory suszone pokrojone w paski
  5. plastry cukinii
  6. na wierzchu układamy plastry pomidorów

Warzywa możemy posypać ziołami prowansalskimi, bazylią lub oregano.

Pizzę pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami świeżej bazylii.