Pasta z awokado z warzywami

Lubicie tradycyjną sałatkę z gotowanych warzyw obklejonych majonezem i śmietaną? Ja nie, dlatego wymyśliłam jej zdrowszą wersję: świeże warzywa z dodatkiem awokado, czosnku i soli himalajskiej. Taka sałatka odkwasza organizm i jest świetną alternatywą dla kupnych serków do chleba.

Składniki:

dojrzałe awokado
½ papryki
pomidor
2 łodygi selera naciowego
natka pietruszki lub szczypiorek
ząbek czosnku
szczypta soli himalajskiej

Wykonanie:

Awokado rozetrzeć widelcem na krem razem z czosnkiem i solą. Warzywa pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki lub szczypiorek posiekać, dodać do awokado i wymieszać.

Podawać na kanapce z pieczywa żytniego pełnoziarnistego, albo bezglutenowego lub jako dodatek do dań obiadowych, kotletów wegetariańskich itp.