Pasożyty – czy ten problem mnie dotyczy?

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, różnymi pasożytami w ciągu ostatnich 10 lat zaraziło się ponad 4 i pół miliarda ludzi. Jest to co trzeci mieszkaniec Europy. Na początku XXI wieku uczeni ustalili, że do 95% ludzi na Ziemi jest zarażone pasożytami. 99,9 % ludzi posiadających zwierzęta domowe, włącznie z gryzoniami i ptakami, okazuje się nosicielami pasożytów. Choroby pasożytnicze są przyczyną 14 milionów śmierci rocznie. Daje to 25% całkowitej liczby śmierci na świecie.

Pasożyt to organizm odżywiający się kosztem innych organizmów: roślinnych, zwierzęcych i ludzkich, tzw. gospodarzy. W ludzkim organizmie może przebywać ponad 300 gatunków pasożytów, poza jelitem cienkim i grubym, można je odkryć w każdej części naszego ciała: w płucach, mięśniach, stawach, wątrobie, przełyku, krwi, oczach, a także w mózgu.

Pasożyty żyjące w ciele człowieka (tzw. helminty) trawią nasz pokarm. Glisty, lamblie, tasiemce i inne pasożyty utrudniają wchłanianie strawionego pokarmu a także zaburzają jego wchłanianie, zaś niedobory białkowe tym wywołane mogą uszkadzać wątrobę i nerki. Np. tasiemiec bruzdogłowiec pochłania duże ilości witaminy B12, glista ludzka daje zaburzenia w gospodarce witaminy C poprzez stres migracyjny jej larw.

Toksyny wytwarzane podczas przemiany materii lub wyzwalane z rozpadu pasożyta jak białka, peptydy, kwasy tłuszczowe pasożyta i inne związki o właściwościach toksycznych, zaburzają równowagę hormonalną organizmu, pochłaniają erytrocyty, powodują alergizacje. Pasożyty osiągając określone stadium rozwoju blokują układ immunologiczny, upośledzając tym samym tkanki narządów. Wniknięcie pasożyta do tkanek żywiciela może też wywołać w nich różnorodne odczyny zapalne w postaci guzków, guzów, nacieków zapalnych, które są zazwyczaj trudne diagnostycznie. Narządy i układy nie mogą już prawidłowo działać i powstaje zamknięty chorobowy krąg. Osłabienie odporności organizmu prowadzi do nasilonego zarażania, w rezultacie czego pasożyty uaktywniają się i zaczynają się intensywnie rozmnażać. Dodatkowo złogi i toksyny w naszym ciele oraz współczesna dieta stanowią świetną odżywkę dla popularnych pasożytów.

Czy wiesz, że… Przyczyną suchego kaszlu, duszności, astmy oskrzelowej, alergii, a także zapalenia płuc i oskrzeli może być inwazja glisty ludzkiej lub glisty psiej/kociej.

Najczęściej występujące pasożyty u ludzi to:

TASIEMCE: np. uzbrojony, nieuzbrojony, karłowaty, bruzdogłowiec, bąblowiec. Zarażamy się od zwierząt oraz zjadając surowe lub niedogotowane mięso bydła, świń, ryb. Długość do 15 m.

MOTYLICE: wątrobowa, płuc i PRZYWRY: krwi, wątroby, jelit, trzustki, płuc, pęcherza. Zarażamy się kąpiąc w stawie/jeziorze, od ślimaków, zjadając rośliny, do których przyklejone są cysty oraz mięso ryb i owoców morza. Długość ok. 1,5 – 2 cm. Samica przywry może złożyć jednorazowo od 20 do 25 tysięcy jajeczek.

GLISTY: ludzka, psia/kocia, rybia, wątrobowa. Źródło zarażenia: niedomyte warzywa i owoce, brudne ręce, zwierzęta, mięso ryb. Glista może wyrosnąć do długości 45 cm i złożyć 245 tysięcy jajeczek w ciągu doby.

TĘGORYJCE: psi, dwunastnicy, brazylijski, Necator americanus. Źródło zarażenia: psy i koty oraz przez skórę stóp.

Węgorek jelitowy –przenoszą go ślimaki, źródło: niedomyta sałata, zainfekowane warzywa i owoce.

Owsik ludzki – jajeczka owsików zachowują żywotność do 6 miesięcy. Do organizmu dostają się przez brudne ręce, bieliznę osobistą, pościel, maskotki i ręce, jaja mogą być przenoszone przez muchy.

Kolcogłów, włosień kręty, włosogłówka – 95% zarażeń z wieprzowiny.

PIERWOTNIAKI: m.in. lamblia, świdrowiec, rzęsistek (pochwowy, jelitowy, jamy ustnej), toksoplazma (przenoszona przez koty).

GRZYBY I PLEŚNIE: m.in. Candida, kropidlaki, pędzlaki, pleśniaki. Grzyby mają działanie rakotwórcze w organizmie.

WIRUSY I BAKTERIE: m.in. Borella (borelioza), chlamydie, paciorkowiec, gronkowiec, Salmonella, Herpes (opryszczka), Helicobacter pylori (wrzody)

Jak możemy zarazić się pasożytami?

1. Od zwierząt domowych, hodowlanych i dzikich.

2. Poprzez kąpanie się w zakażonych rzekach, jeziorach, basenach oraz pijąc nieprzegotowaną wodę ze studni, czy kranu.

3. Zjadając surowe i niedogotowane mięso ptaków, ssaków i ryb (sushi, tatar, carpaccio)

4. Spożywając niedomyte i zainfekowane lub spleśniałe warzywa, owoce, orzechy.

5. Poprzez brak higieny osobistej (brudne ręce), pieniądze, odchody ludzi i zwierząt.

6. Miejsca takie jak: las, piaskownica, łóżko hotelowe, publiczne środki komunikacji, szpital, publiczne toalety i prysznic, basen, sauna itp.

7. Przyjmowanie leków, sterydów, antybiotyków zakłóca równowagę korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, również staje się zagrożeniem dla zainfekowania pasożytami.