Owsianka karobowa z mango
W coraz chłodniejsze jesienne poranki potrzebujemy gorącego śniadania, które rozgrzeje nas i doda energii. Jedną z najbardziej popularnych śniadaniowych propozycji jest owsianka, wiadomo, pożywna i zdrowa 🙂 U mnie w zupełnie nowej wersji! Dodatek karobu sprawia, ze jest ona naturalnie słodka, a także bogatsza w wapń, magnez, potas, a także witaminy A i B.
Składniki:
- płatki owsiane górskie (można użyć gluten free)
- łyżka karobu
- garść orzechów laskowych
- dojrzałe mango
Wykonanie:
Płatki owsiane gotujemy w wodzie z odrobiną soli himalajskiej. Gdy płatki są już miękkie, dodajemy karob oraz posiekane orzechy, mieszamy.
Mango myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do miseczki nakładamy gorącą owsiankę i na wierzch kładziemy kawałki mango.