Owsianka karobowa z mango

W coraz chłodniejsze jesienne poranki potrzebujemy gorącego śniadania, które rozgrzeje nas i doda energii. Jedną z najbardziej popularnych śniadaniowych propozycji jest owsianka, wiadomo, pożywna i zdrowa 🙂 U mnie w zupełnie nowej wersji! Dodatek karobu sprawia, ze jest ona naturalnie słodka, a także bogatsza w wapń, magnez, potas, a także witaminy A i B.

Składniki:

  • płatki owsiane górskie (można użyć gluten free)
  • łyżka karobu
  • garść orzechów laskowych
  • dojrzałe mango

Wykonanie:

Płatki owsiane gotujemy w wodzie z odrobiną soli himalajskiej. Gdy płatki są już miękkie, dodajemy karob oraz posiekane orzechy, mieszamy.

Mango myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do miseczki nakładamy gorącą owsiankę i na wierzch kładziemy kawałki mango.