Nutella (bez cukru i tłuszczu trans)
Wszyscy kochają Nutellę, za to, że jest słodka, obłędnie czekoladowa i pachnie orzechami laskowymi.. tylko ile w takim kupionym przez nas słoiczku jest orzechów i kakao, a ile cukru i rafinowanego oleju palmowego? Legenda głosi, że jeden orzech laskowy wystarcza na 14 słoików 🙂
My nie będziemy liczyć na uczciwość producentów żywności i wierzyć w obrazki na etykiecie. Zabieramy się do robienia własnego kremu czekoladowo – orzechowego!
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- spora garść daktyli niesiarkowanych
- łyżka kakao
- łyżeczka karobu
- 1/4 – 1/3 mleka ryżowego (lub innego) waniliowego (bez cukru)
Wykonanie:
Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie na około 1 godzinę. Orzechy laskowe rozsypujemy na tacy do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. (UWAGA! żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika orzechy studzimy. Można zauważyć, że odchodzi od nich brązowa łupka, należy ją całkiem usunąć z orzechów pocierając je o siebie, np. za pomocą ściereczki.
Gdy orzechy są już gotowe mielimy je na gładko (ja używam elektrycznego młynka do mielenia kawy). Do miski wrzucamy odsączone z wody daktyle, dodaje zmielone orzechy, kakao, karob i mleko. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka.
Gotowy krem przekładamy do czystego (wyparzonego) słoiczka (u mnie słoik po maśle orzechowym 350 g). Przechowujemy w lodówce przez około 5 dni.