Naleśniki z serkiem kozim i szpinakiem (bezglutenowe!)
Kolejne wariacje na temat bezglutenowych naleśników. Tym razem w wersji na słono ze szpinakiem i serkiem kozim.
Ser kozi jest zdrowszym zamiennikiem sera krowiego, zwłaszcza dla osób, które wykazują nietolerancję lub alergię na białka mleka krowiego. Białko mleka koziego ma wysoka wartość biologiczną, zawiera wszystkie, niezbędne dla człowieka, aminokwasy. Zawiera kazeinę w postaci zbliżonej do mleka kobiecego. Tłuszcz w mleku kozim ma postać drobnych i jednorodnych drobin (odwrotnie niż w mleku krowim), dzięki czemu jest ono łatwo trawione i przyswajane w jelicie cienkim człowieka.
Składniki na ciasto na naleśniki:
- 200 g kaszy gryczanej białej (niepalonej)
- szczypta soli
- woda
Składniki nadzienia:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól himalajska
- serek kozi naturalny
Wykonanie:
Naleśniki:
Kaszę gryczaną namaczamy w zimnej wodzie przez 8-12 godz. (najlepiej przez noc). Odlewamy wodę, w której kasza się moczyła, wlewamy ok. 1/2-3/4 szklanki świeżej wody, dodajemy szczyptę soli i miksujemy w blenderze do uzyskania konsystencji ciasta na naleśniki. Do ciasta można dodać przyprawy: kurkumę, paprykę słodką lub ostrą, czarnuszkę itp. Jeśli ciasto przykleja się do patelni może dodać łyżkę oliwy. Smażymy naleśniki.
Farsz:
Szpinak wrzucamy do garnka i rozmrażamy na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszamy i solimy do smaku.
Naleśniki smarujemy serkiem kozim, a następnie układamy szpinak. Całość zwijamy i podgrzewamy na maśle klarowanym lub oliwie.