Moje „risotto curry”

Szukacie pomysłu na bezmięsny obiad? Połączenie pełnoziarnistego ryżu z czerwoną fasolą to dobre źródło białka roślinnego, a także bogactwo błonnika, którego często brakuje we współczesnej diecie. Dodatek warzyw i przypraw sprawia, że jest to aromatyczne i pełnowartościowe danie.

Składniki:

200 g ryżu brązowego
puszka czerwonej fasoli
cebula
ząbek czosnku
3-4 pomidory
1 duża papryka
spora garść natki z pietruszki
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki papryki
¼ łyżeczki chilli
sól himalajska
pieprz
oliwa

Wykonanie:

Ryż namaczamy w zimnej wodzie przez kilka godz. Na dużej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem na oliwie. Dodajemy odcedzony ryż, mieszamy i podsmażamy kilka minut. Dolewamy gorącą wodę tak, żeby przykryła ryż, solimy, przykrywamy i zostawiamy na ogniu na 15-20 min.

Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu razem z przyprawami, mieszamy i zostawiamy na ogniu pod przykryciem. Gdy ryż zmięknie, dodajemy odcedzoną z wody fasolę i natkę pietruszki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.