Mleko migdałowe lub orzechowe
Mleko, a właściwie napój roślinny jest doskonałą alternatywą dla mleka krowiego. W przeciwieństwie do niego mleko roślinne nie zakwasza organizmu, a to migdałowe ma właściwości alkalizujące, czyli odkwaszające organizm. Mleka roślinne nie zawierają laktozy, ani kazeiny. Możemy spożywać je jak napój, dodawać do musli, preparowanych zbóż, gotować na nich kakao, kasze, owsiankę, używać do wypieków.
Przygotowując samodzielnie mleko roślinne, mamy pewność, ze nie zawiera ono cukru, ani innych dodatków, które znajdują się w kupnych mlekach roślinnych w kartonie.
Składniki:
- szklanka migdałów (opcjonalnie migdały blanszowane) lub szklanka orzechów: nerkowca, brazylijskich, laskowych, włoskich
- 4 szklanki zimnej wody (mineralnej lub przegotowanej)
Wykonanie:
Migdały lub orzechy namaczamy w zimnej wodzie na minimum 12 godz.
Migdały obieramy z łupki. Jeżeli używamy migdałów blanszowanych tylko je namaczamy.
Migdały/orzechy wrzucamy do blendera kielichowego i wlewamy wodę. Miksujemy przez 1-2 minuty.
Przygotowujemy naczynie, na którym rozkładamy gazę. Powoli przelewamy mleko z blendera przez gazę.
Mleko wyciskamy przez gazę, aż do uzyskania suchej masy migdałowej lub orzechowej.
Mleko jest gotowe! 🙂
Pozostałe na gazie migdały/orzechy możemy dodać do kaszy lub musli, a także zrobić z nich serek na słodko lub słono (dolewając odrobinę mleka), przygotować na ich bazie migdałowe browni lub słodkie kulki migdałowe z daktylami i kakao.