Czekoladowa tarta bez pieczenia
Tak tak wiem, nie jest to tradycyjny mazurek na kruchym spodzie 馃檪 Ale zapewniam Was jest 100 RAZY LEPSZY! 馃檪 A co najwa偶niejsze ka偶dy kawa艂ek tego surowego mazurka (RAW) to jak po艂kni臋cie dawki witamin i mikroelement贸w! Surowy, czekoladowy mazurek nie wymaga pieczenia, przez co sk艂adniki w nim u偶yte NIE s膮 poddawane wysokiej temperaturze i zachowuj膮 wszystkie swoje warto艣ci od偶ywcze.
Sk艂adniki:
Sp贸d:
- 2 szklanki daktyli
- oko艂o 1 szklanki wi贸rk贸w kokosowych
- 1-2 艂y偶ki nasion chia
- dodatkowo: mielone migda艂y, s艂onecznik, sezam
Masa:
- 3 lub 4 dojrza艂e awokado
- 3 lub 4 dojrza艂e banany (najlepiej z br膮zowymi plamkami na sk贸rce)
- oko艂o 4 艂y偶ek kakao
- 艂y偶ka oleju kokosowego
- opcjonalnie: mi贸d
- bakalie do dekoracji: jagody goji, migda艂y, nerkowce, figi lub 艣wie偶e owoce: jagody, maliny, truskawki, poziomki
Wykonanie:
Sp贸d:
Daktyle namaczamy w ciep艂ej wodzie na 1 godzin臋. Nast臋pnie ods膮czamy z wody i blendujemy na g艂adko. Do masy daktylowej dodajemy wi贸rki kokosowe, zmielone nasiona chia i dodatkowo zmielone ziarna s艂onecznika, sezamu i mielone migda艂y, w takiej ilo艣ci, by uzyska膰 聽„ciasto”, kt贸rym wyk艂adamy sp贸d i boki du偶ej tortownicy.
Masa:
Do miski wrzucamy awokado, banany, olej kokosowy i kakao, ca艂o艣膰 blendujemy na g艂adki krem, sprawdzamy s艂odko艣膰 i w razie potrzeby dodajemy mi贸d.
Krem wyk艂adamy na sp贸d tortownicy, wierzch dekorujemy bakaliami lub 艣wie偶ymi owocami. Tarte wk艂adamy do lod贸wki na kilka godzin lub na noc.