Majonez z fasoli białej
Zrobienie domowego majonezu może wydawać się wyzwaniem. Zapewniam Was, że przygotowanie majonezu z fasoli jest bajecznie proste! Wystarczy dobry blender, który na gładko zmiksuje wszystkie składniki i gotowe! Spróbujcie tej bezjajecznej wersji 🙂
Składniki:
- szklanka ugotowanej fasoli lub puszka fasoli białej
- 2-3 łyżeczki musztardy (może być ostra)
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól himalajska
- pieprz
Wykonanie:
Fasolę odcedzamy z wody, w której się gotowała lub zalewy. Wodę z fasoli zachowujemy.
Blenderem ręcznym miksujemy fasolę z sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami. Na koniec powoli wlewamy olej i całość łączymy. Jeśli majonez jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody z fasoli.