Majonez z fasoli białej

Zrobienie domowego majonezu może wydawać się wyzwaniem. Zapewniam Was, że przygotowanie majonezu z fasoli jest bajecznie proste! Wystarczy dobry blender, który na gładko zmiksuje wszystkie składniki i gotowe! Spróbujcie tej bezjajecznej wersji 🙂

Składniki:

  • szklanka ugotowanej fasoli lub puszka fasoli białej
  • 2-3 łyżeczki musztardy (może być ostra)
  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól himalajska
  • pieprz

Wykonanie:

Fasolę odcedzamy z wody, w której się gotowała lub zalewy. Wodę z fasoli zachowujemy.

Blenderem ręcznym miksujemy fasolę z sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami. Na koniec powoli wlewamy olej i całość łączymy. Jeśli majonez jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody z fasoli.

majonez_z_fasoli2