Magiczne ciasteczka bezglutenowe

Ciasteczka bez jajek, mąki pszennej, masła ani margaryny! A smakują jak prawdziwe „cookies” z kawałkami czekolady!

Składniki:

1 puszka (400 g) lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (cieciorki)
4 łyżki masła orzechowego 95 %
1/4 szklanki mąki z amarantusa
kilka łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
1/2 łyżeczki sody
3/4 tabliczki czekolady gorzkiej (70% kakao)

Wykonanie:

Ciecierzyce miksujemy blenderem ręcznym (lub końcówką miksera do blendowania) na gładką masę, dodajemy masło orzechowe i cukier oraz mąkę z sodą i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Sprawdzamy czy ciasto jest odpowiednio dla nas słodkie. Na koniec wsypujemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Nabieramy łyżką masę i w dłoniach formujemy kulki, które spłaszczamy widelcem na wyłożonej papierem do pieczenia tacy. Pieczemy 10 – 15 min. w 170 stopniach.