Lody bez cukru i nabiału

Jak lato to i lody! Jednak lody dostępne w sklepach pozostawiają wiele do życzenia, ich skład jest tak długi i zawiły, że gdybyśmy skończyli go czytać, nasz lód pewnie zdążył by już stopnieć.. A co mają powiedzieć rodzice dzieciaków z nietolerancją na mleko? Moje lody możemy zrobić w kilka minut, są bez dodatku cukru i nabiału, a kremowe i słodkie! Chowajcie puszkę mleka kokosowego do lodówki i miksujcie swoją ulubioną wersję lodów! 🙂

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • około 100 g (lody mniej słodkie) do 150 g daktyli
  • Dodatki: czekolada gorzka, wiórki kokosowe, dowolne orzechy, rodzynki, figi i.in.

Wykonanie:

Mleko wkładamy do lodówki na minimum dobę. Daktyle namaczamy w wodzie aż zmiękną. Gdy mleko będzie już porządnie schłodzone odlewamy wodę kokosową pozostawiając tylko twardą część, którą przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy daktyle i miksujemy do uzyskania gładkiej puszystej masy. Wsypujemy dowolne dodatki i mieszamy. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na kilka godz lub całą noc. W trakcie mrożenia możemy przemieszać lody łyżką. Podajemy ze świeżymi owocami,  sosem owocowym lub polane czekoladą 🙂