Kr贸lowa kasz – jaglana

Kasza jaglana – nazywana kr贸low膮 kasz 馃檪 Jako jedyna w艣r贸d nich jest zasadotw贸rcza (odkwasza organizm), co jest bardzo korzystne, zw艂aszcza je艣li dieta obfituje w pokarmy kwasotw贸rcze. Nie zawiera glutenu.

Kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytyn臋 oraz substancje mineralne: wap艅, fosfor, potas, 偶elazo, magnez. Jest najlepszym 藕r贸d艂em 偶elaza ze wszystkich kasz.
Jej sk艂ad aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem du偶o tryptofanu. Jako 偶e niedoborowy poziom tego aminokwasu wyst臋puje u wszystkich ro艣lin str膮czkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczaj膮 doskona艂ego, pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka.
Polecana jest w chorobach trzustki, w膮troby, jelit i nerek.
Nale偶y do najbardziej lekkostrawnych produkt贸w zbo偶owych.
Kasza jaglana zawiera rzadko wyst臋puj膮c膮 w produktach spo偶ywczych krzemionk臋, maj膮c膮 zbawienny leczniczy wp艂yw na stawy, a tak偶e korzystnie wp艂ywa na wygl膮d sk贸ry, paznokci i w艂os贸w.
Powinni艣my po ni膮 si臋ga膰 tak偶e podczas infekcji, ma dzia艂anie antywirusowe, wysuszaj膮ce nadmiar 艣luzu, odtoksyczniaj膮ce, przeciwgrzybiczne, jest pomocna przy leczeniu niestrawno艣ci i biegunek. Pomaga odbudowa膰 艣luz贸wk臋 jelit.

Naprawd臋 warto wprowadzi膰 kasz臋 jaglan膮 do codziennego jad艂ospisu, a b臋dzie przeciwwag膮 do zakwaszaj膮cych produkt贸w, kt贸rych spo偶ywamy zbyt du偶o. Organizm odwdzi臋czy si臋 艂adn膮 cer膮, mocnymi paznokciami i pi臋knymi w艂osami.

Kasza jaglana z dodatkiem 艣wie偶ych lub suszonych owoc贸w, orzech贸w, pestek.. jest idealna na ciep艂e 艣niadanie. W wersji na s艂ono – w zupie, w formie r贸偶nych kotlecik贸w lub jako dodatek do obiadu lub kolacji. Kasza jaglana jest baz膮 do wypieku ciast, ciasteczek i muffinek, a tak偶e deser贸w na zimno.

JAK UGOTOWA膯 KASZ臉 JAGLAN膭?

Potrzebujemy:
1. Sucha kasza jaglana 2oo g
2. Wrz膮tek
3. Naczynie do gotowania kaszy (najlepiej emaliowane)

Kasz臋 upra偶y膰 na sucho w garnku, cz臋sto potrz膮saj膮c, a偶 do momentu kiedy zacznie 艂adnie pachnie膰 (uwaga – nie przypali膰), nast臋pnie przela膰 j膮 niewielk膮 ilo艣ci膮 wrz膮tku, przep艂uka膰 i odla膰 wod臋. Do ods膮czonej kaszy nala膰 wrz膮tku (ok dwa razy wi臋cej ni偶 kaszy) i postawi膰 na minimalnym ogniu pod przykryciem, tak by wody parowa艂o jak najmniej. Od tej pory kaszy nie nale偶y ju偶 miesza膰. Mo偶e si臋 okaza膰, 偶e wody jest jednak za ma艂o, nale偶y w贸wczas dola膰 nieco wrz膮tku i gotowa膰 dalej jw. Po wy艂膮czeniu gazu kasz臋 pozostawi膰 pod przykryciem.
Tak ugotowana kasza jest sypka i nadaje si臋 do innych da艅 ni偶 kasza ugotowana z nieco wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 wody, kt贸ra by艂aby zdecydowanie bardziej kleista. Mo偶na tak偶e w trakcie gotowania dosypa膰 p艂atki owsiane/orkiszowe/偶ytnie lub doda膰 otr臋by (trzeba pami臋ta膰 o dolaniu wody, 偶eby kasza nie by艂a zbyt twarda).

Polecam gotowanie kaszy jaglanej w wi臋kszej ilo艣ci (mo偶na j膮 przechowywa膰 oko艂o trzech dni w lod贸wce) i w艂膮czenie do codziennego jad艂ospisu.