Krem z warzyw korzeniowych z imbirem

Rozpoczął się już na dobre czas, w którym nie mamy dostępu do świeżych warzyw działkowych takich jak sałata, rzodkiewka, pomidory i ogórki. Jesienią, zimą i wczesną wiosną możemy korzystać z zapasów, które zrobiliśmy latem. Do długiego przechowywania doskonale nadają się warzywa korzeniowe takie: marchewka, seler, pietruszka, buraki, a także ziemniaki. Warto się do nich przekonać, np. przygotowując pyszną, rozgrzewającą zupę krem.

Składniki:

1/2 batata (słodkiego ziemniaka)

1 por

1 marchew

1 mała pietruszka

1/2 selera

łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

pieprz

sól himalajska

1 litr gorącej wody lub bulionu warzywnego

Wykonanie:

Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy kilka minut na oliwie lub maśle klarowanym. Następnie wlewamy wodę lub bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa ostygnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przyprawy oraz imbir i zagotowujemy.