Krem z warzyw korzeniowych z imbirem
Rozpoczął się już na dobre czas, w którym nie mamy dostępu do świeżych warzyw działkowych takich jak sałata, rzodkiewka, pomidory i ogórki. Jesienią, zimą i wczesną wiosną możemy korzystać z zapasów, które zrobiliśmy latem. Do długiego przechowywania doskonale nadają się warzywa korzeniowe takie: marchewka, seler, pietruszka, buraki, a także ziemniaki. Warto się do nich przekonać, np. przygotowując pyszną, rozgrzewającą zupę krem.
Składniki:
1/2 batata (słodkiego ziemniaka)
1 por
1 marchew
1 mała pietruszka
1/2 selera
łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz
sól himalajska
1 litr gorącej wody lub bulionu warzywnego
Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy kilka minut na oliwie lub maśle klarowanym. Następnie wlewamy wodę lub bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa ostygnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przyprawy oraz imbir i zagotowujemy.
Zupa przecudna! Uwielbiam wszystkie jesienne vega zupy. Ta jest świetna, bo nie wymaga żadnych bardzo egzotycznych składników a efekt pycha 🙂 I jeszcze szybko się ją robi!!!
Ja też jestem miłośniczką rozgrzewających kremowych zup w jesienne wieczory 🙂 Cieszę się, że tak posmakowała! Pozdrawiam 🙂