Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym

Jesie艅 to smak i kolor dyni 馃檪 Dynia jest bardzo od偶ywczym warzywem, z kt贸rego mo偶emy wyczarowa膰 ciasta, muffiny, dania obiadowe, pasztety, placuszki, koktajle i oczywi艣cie zupy! M贸j nr 1 to zupa krem z aromatycznej i 聽lekko pikantnej pieczonej dyni w po艂膮czeniu z kremowym mlekiem kokosowym. Pe艂nia smaku i zdrowiu, zapraszam!

Sk艂adniki:
500 g dyni ze sk贸rk膮 (bez mi膮偶szu)
cebula
2 ma艂e z膮bki czosnku lub 1 du偶y
puszka bio mleka kokosowego
s贸l himalajska, pieprz
oliwa z oliwek
papryka s艂odka
chilli
pestki dyni

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Dyni臋 kroimy w plastry, uk艂adamy w formie wysmarowanej oliw膮, ka偶dy plaster smarujemy dodatkowo oliw膮 i posypujemy sol膮, papryk膮 s艂odka i ostr膮. Pieczemy a偶 b臋d膮 mi臋kkie (ok. 30 min.).

W garnku podsma偶amy na oliwie cebul臋 z czosnkiem, dodajemy upieczone plastry dyni pokrojone w kostk臋, ca艂o艣膰 blendujemy dolewaj膮c mleko kokosowe i ewentualnie wod臋, tak by uzyska膰 konsystencj臋 kremu. Zup臋 doprawiamy do smaku.

Pestki dyni pra偶ymy chwilk臋 na suchej patelni. Krem z dyni podajemy posypany pestkami i s艂odk膮 papryk膮.