Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym

Jesie┼ä to smak i kolor dyni ­čÖé Dynia jest bardzo od┼╝ywczym warzywem, z kt├│rego mo┼╝emy wyczarowa─ç ciasta, muffiny, dania obiadowe, pasztety, placuszki, koktajle i oczywi┼Ťcie zupy! M├│j nr 1 to zupa krem z aromatycznej i ┬álekko pikantnej pieczonej dyni w po┼é─ůczeniu z kremowym mlekiem kokosowym. Pe┼énia smaku i zdrowiu, zapraszam!

Składniki:
500 g dyni ze sk├│rk─ů (bez mi─ů┼╝szu)
cebula
2 ma┼ée z─ůbki czosnku lub 1 du┼╝y
puszka bio mleka kokosowego
s├│l himalajska, pieprz
oliwa z oliwek
papryka słodka
chilli
pestki dyni

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Dyni─Ö kroimy w plastry, uk┼éadamy w formie wysmarowanej oliw─ů, ka┼╝dy plaster smarujemy dodatkowo oliw─ů i posypujemy sol─ů, papryk─ů s┼éodka i ostr─ů. Pieczemy a┼╝ b─Öd─ů mi─Ökkie (ok. 30 min.).

W garnku podsma┼╝amy na oliwie cebul─Ö z czosnkiem, dodajemy upieczone plastry dyni pokrojone w kostk─Ö, ca┼éo┼Ť─ç blendujemy dolewaj─ůc mleko kokosowe i ewentualnie wod─Ö, tak by uzyska─ç konsystencj─Ö kremu. Zup─Ö doprawiamy do smaku.

Pestki dyni pra┼╝ymy chwilk─Ö na suchej patelni. Krem z dyni podajemy posypany pestkami i s┼éodk─ů papryk─ů.