Kotlety z kaszy jaglanej

Moje ulubione, kotlety jaglane to już klasyka wśród wegetariański/wegańskich kotletów i zawsze się udają 🙂 Idealne do burgerów w towarzystwie bułek, świeżych warzyw i sosów, a także jako zamiennik mięsnych kotletów na obiad!

Składniki:
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 ½ szklanki startej marchewki
• ½ szklanki startej pietruszki
• duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• ½ słoika suszonych pomidorów w oleju
• garść natki pietruszki
• 1/3 szklanki pestek słonecznika
• 1/3 szklanki pestek dyni
• 1/3 szklanki sezamu
• ½ szklanki mąki kukurydzianej
• ½ łyżeczki kurkumy
• ½ łyżeczki słodkiej papryki
• ¼ łyżeczki chili
• 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
• sól himalajska
• pieprz

Wykonanie:
Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem. Pestki i sezam prażymy na suchej patelni. Suszone pomidory kroimy na paseczki i dodajemy wraz z olejem. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słona i pikantna. Z masy formujemy kotlety, które pieczemy ok. 30 min. w 180-200 stopniach. W trakcie pieczenie kotlety można obrócić na drugą stronę.