Kotlety z kaszy gryczanej z gulaszem z boczniaków

Składniki:

filiżanka kaszy gryczanej białej (nie prażonej)
przyprawa a’la Vegeta – naturalna mieszanka suszonych warzyw i przypraw bez glutaminianu sodu
cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pieprz, sól himalajska
mąka kukurydziana

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i przyprawy do momentu aż zrobi się lekko klejąca (nie na sypko). Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Dodajemy do kaszy, doprawiamy i mieszamy do uzyskania klejącej masy. W dłoniach formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na złoto.

Gulasz z boczniaków

Składniki:

opakowanie świeżych boczniaków (500 g)
cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
szklanka (lub więcej) passaty pomidorowej (lub sosu pomidorowego własnej roboty)
sól himalajska, pieprz
papryka słodka
natka pietruszki

Wykonanie:

Cebulę podduszamy na oliwe. Boczniaki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki, dodajemy do cebulki i smażymy przez kilka minut. Następnie wlewamy sos pomidorowy i gotujemy do odparowania wody. Gdy grzyby są już miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek i przyprawy. Posypujemy natką pietruszki.