Kotlety z czerwonej fasoli

Alternatywa dla polskich tradycyjnych tłustych”mielonych”? Proszę bardzo! Oto banalne i szybkie w wykonaniu kotlety z fasoli czerwonej. Sprawdzą sie w tradycyjnym obiedzie z ziemniaczkami i ćwikłą, a także w modnych wegańskich burgerach 😉 My ostatnio nawet je grillowaliśmy!

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy
2 małe cebule lub 1 duża
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki kukurydzianej / ziemniaczanej / z ciecierzycy
oliwa z oliwek
pół pęczka natki z pietruszki
przyprawy wg uznania, sól, pieprz, różne zioła i np. cząber,
sezam

Wykonanie:

Cebulę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie. Odcedzoną fasolę wrzucamy do miski. Natkę kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do fasoli. Miksujemy blenderem fasolę z natką. Uzyskujemy nie do końca gładką masę i do niej dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, mąkę (tak by uzyskać gęstą masę) i przyprawy.

Formujemy kotlety, które panierujemy w mące kukurydzianej lub amarantusowej i sezamie. Smażymy lub pieczemy w piekarniki na złoty kolor.