Kotlety z buraka i tofu

Kotlety z warzyw, strączków i zbóż to ratunek dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć lub wyeliminować mięso z diety, a nie wiedzą czym je zastąpić? Także dla tych, którzy po prostu szukają pomysły na oryginalny obiad. Takie wege kotlety pasują do tradycyjnego obiadu w zestawie z ziemniakami i surówką, sprawdzą się także w burgerach lub jako szybka przekąska.

Te, są jednymi z moich ulubionych 🙂

Składniki:

  • kostka tofu naturalnego 180 g, ja użyłam firmy polsoja (tofu można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną lub jęczmienną)
  • 2 średnie buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub zmielonego siemienia lnianego
  • spora garść orzechów włoskich łuskanych
  • łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • sól różowa himalajska
  • pieprz

Wykonanie:

Buraki ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy razem z buraczkami na oliwie. Tofu rozdrabniamy widelcem. Płatki owsiane zalewamy kilkoma łyżkami wody i zostawiamy na kilka minut. Orzechy siekamy na drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy przyprawy i mąkę lub siemię do uzyskania zwartej i klejącej masy. W dłoniach formujemy kulki, które rozpłaszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą formie. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. W trakcie pieczenie kotlety można obrócić na drugą stronę.