Kotlety z buraka i tofu
Kotlety z warzyw, strączków i zbóż to ratunek dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć lub wyeliminować mięso z diety, a nie wiedzą czym je zastąpić? Także dla tych, którzy po prostu szukają pomysły na oryginalny obiad. Takie wege kotlety pasują do tradycyjnego obiadu w zestawie z ziemniakami i surówką, sprawdzą się także w burgerach lub jako szybka przekąska.
Te, są jednymi z moich ulubionych 🙂
Składniki:
- kostka tofu naturalnego 180 g, ja użyłam firmy polsoja (tofu można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną lub jęczmienną)
- 2 średnie buraki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub zmielonego siemienia lnianego
- spora garść orzechów włoskich łuskanych
- łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól różowa himalajska
- pieprz
Wykonanie:
Buraki ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy razem z buraczkami na oliwie. Tofu rozdrabniamy widelcem. Płatki owsiane zalewamy kilkoma łyżkami wody i zostawiamy na kilka minut. Orzechy siekamy na drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy przyprawy i mąkę lub siemię do uzyskania zwartej i klejącej masy. W dłoniach formujemy kulki, które rozpłaszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą formie. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. W trakcie pieczenie kotlety można obrócić na drugą stronę.