Kotlety marchewkowe

Nie macie czasem pomysłu co innego zrobić z marchewką niż surówka, czy dodatek do zupy? Zróbcie z niej chrupiące kotleciki, a poznacie zupełnie nowa odsłonę tego pysznego warzywka. Dodatek płatków owsianych zapewni nam dawkę białka, błonnika, witamin z grupy B, selenu i magnezu.

Składniki:

2-3 marchewki
szklanka płatków owsianych „górskich”
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szkl gorącej wody
cebula
ząbek czosnku
garść pestek słonecznika i sezamu niełuskanego
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki soli himalajskiej
¼ łyżeczki pieprzu
opcjonalnie: 1-2 jajka wiejskie

 

kotlety_march_obiad

Wykonanie:

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, na końcu wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 min.

Sprawdzamy konsystencję ciasta, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej lub wody. Łyżką nakładamy ciasto (formując kotlety) na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na złoty kolor.