Kotlety jaglano – ziemniaczane

Zostaje Wam czasem trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu? 🙂 Teraz możecie z nich przygotować pyszne kotleciki z dodatkiem kaszy jaglanej. Są banalnie proste w wykonaniu i nienadwyrężą domowego budżetu 🙂 Do panierowania wykorzystałam bezglutenową i bogatą w wartości odżywcze mąke z amarantusa.

Składniki:

2-3 ziemniaki
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
oliwa z oliwek
kilka suszonych pomidorów w oleju
natka pietruszki
sól himalajska, pieprz
mąka z amarantusa do panierowania

 

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w skórce, a po ugotowaniu tłuczemy. Cebulę dusimy na oliwie. Pomidory kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety i panierujemy w mące z amarantusa. Smażymy na złoty kolor i podajemy z dużą ilością sałaty rzymskiej.